Voorbeeld Esther (19 jaar)

Het verschil tussen de zkm en een psycholoog.

Ik ben bij allebei geweest, nu is er natuurlijk al een verschil in mijzelf. Ik ging naar de psycholoog toen ik in een adolescentie depressie zat. Ik ging naar Anne Marie (zkm) omdat ik moeite had met maken van keuzes op het gebied van studie en werk. Dit verschil zat dus in mijzelf.
Maar dat zegt niets over het resultaat...

Ik ging naar een psycholoog, was hier ook nog nooit eerder geweest. Ik moest gaan zitten en mijn verhaal vertellen. De psycholoog schreef alleen maar en knikte zo nu en dan. Ik ben hier denk ik zo’n vier keer geweest. Hierbij doe je alles zelf, wat bij de zkm natuurlijk ook zo is, alleen op een totaal andere manier.
Bij de zkm leer je jezelf kennen, je kwaliteiten en je valkuilen. Dit doe je ook puur door jezelf, maar je wordt erbij geholpen door iemand die samen met jou waardegebieden gaat maken. Bij een psycholoog heb je geen waarde-gebieden. Bij de psycholoog kreeg ik na 2 sessies een opdracht die inhield: meer contact zoeken met vriendinnen van vroeger. Dat soort kleine dingen hebben mij voor mijn gevoel niet geholpen. Ik denk niet dat ik door de psycholoog uit mijn depressie ben gekomen. Ik heb dit helemaal alleen gedaan.

Toen ik, nietsvermoedend, naar Anne Marie ging, had ik niet het gevoel dat ik echt ernstig hard hulp nodig had. Het was natuurlijk best toevallig dat zij net aan het afstuderen was in de zkm en ik geen keuze kon maken voor mijn nieuwe studie. We zouden elkaar goed kunnen helpen. Dus dat hebben we gedaan.
Nu ik bijna klaar ben met de zkm, ben ik erachter gekomen wat ik waard ben. Ik heb zo ontzettend veel doorgemaakt de afgelopen maanden. Zonder de zkm had ik dit ten eerste nooit gehad en ten tweede ook niet geweten. Je komt alles van jezelf te weten en ik ben er o.a. veel zelfverzekerder door geworden. Ik sta met beide benen op de grond. Nu weet ik, dat toen ik net hieraan begon, dat totaal niet zo was. Terwijl ik dat wel dacht! Moet je voorstellen hoe goed je jezelf leert kennen.

Alle dingen die ik gedaan, geleerd en gezien heb in mijn leven tot nu toe, en die (wat bij de zkm voorop staat) belangrijk voor mij zijn, hebben een plek gekregen. Alle gebeurtenissen hebben mij gevormd zoals ik nu ben, zoals ik nu reageer op situaties en zoals ik naar het leven kijk. Ik ben eindelijk trots op mezelf en op mijn mentaliteit. En dat is maar goed ook, want ik moet mijn hele leven nog met mezelf!